Het dagelijks leven zit vol met situaties of
opmerkingendie je emoties kunnen triggeren.
Triggers zijn die kleine gebeurtenissen of
opmerkingen die een stroom van oude
onverwerkte pijn kunnen ontketenen.
Een gevoelige ‘knop’ wordt ingedrukt,
waardoor een onverwerkte lading die we
in ons meedragen wordt aangeraakt…
Het ‘symptoom’ dat we dan kunnen zien is
een buitenproportionele emotionele reactie.
(Woede, verongelijk, huilen of terugtrekken)
Deze overtrokken reacties, veroorzaken
vaak problemen in onze huidige relaties…
WAT KUNNEN WIJ HIERMEE?
Herken je triggers, neem eigenaarschap:
Het eerste en belangrijkste is om je triggers op te merken. Weet dat jij nog steeds een explosieve lading uit je (traumatisch) verleden met je meedraagt, die in het nu aangeraakt kan worden… Kijk niet naar die ander of de situatie, maar neem eigenaarschap voor wat je voelt…
Begrijp de bron:
Tijdens onze jeugd hebben we allemaal pijn en verdriet ervaren, maar vaak waren we te jong om deze gevoelens goed te verwerken. Wanneer we een trigger ervaren, schiet ons lichaam (Lees: autonome zenuwstelsel) in een vecht-vlucht of bevries-reactie. Overmatig pleasen, moeite hebben met ‘nee’ zeggen of ons voortdurend schikken naar de wensen van anderen, kan een andere aangeleerde reactie zijn. We verlaten onszelf hiermee, wat op zich weer nieuwe pijn veroorzaakt, die de oude pijn verscherpt.
Mindful ademen = Ontspannen leidt tot insluiting (Containment)
De triggers die we nu voelen, zijn dus echo’s van die oude, onopgeloste gevoelens. Het doorvoelen en van daaruit begrijpen van de oorsprong van je emoties zal je helpen om met ze te zijn… Heling ontstaat wanneer je met zachtheid met deze oude pijn kunt ‘zijn’… Ontspannen en mindful blijven ademen, Helpt om ons zenuwstelsel te kalmeren en weer tot rust te brengen. We doorbreken hiermee de aloude cirkel van gebeurtenis <–> reactie.
Herhalingsplan:
Een herhalingsplan, om weer te kalmeren (Je zenuwstelsel her-reguleren) kun je oefenen wanneer je niet getriggerd bent. Dit zal je helpen beter om te gaan met de heftigheid in je, als je wel wordt getriggerd.
De kunst is om voor de emotie in je te zorgen wanneer je die opmerkt. Je leert inwendig een stapje terug te doen, te ‘kijken’ naar de pure emotie, wetende dat reactie binnen 90 seconden verdwenen zal zijn. Dit kan betekenen dat je even een pauze of afstand neemt, via je adem weer in het nu kan landen, of het gevoel van de emotie omzet in beweging…
Ontspannen als we getriggerd zijn…
Klinkt als moeilijk te combineren, maar dat is het niet. Als we weten hoe we dit kunnen doen kunnen we dit trainen in milde situaties. Wat je net hierboven hebt gelezen wordt daarmee een stuk makkelijker…
Co-regulatie – Deel:
Naast het zelf-reguleren van ons zenuwstelsel kunnen we ook co-reguleren met anderen. Het delen van onze gevoelens met een vertrouwenspersoon kan enorm helpen. Of het nu een vriend, familielid of therapeut is. Durven praten over onze emoties kan zorgen voor een gevoel van opluchting en begrip.
Zelfcompassie:
Wees mild en begripvol! Iedereen ervaart wel eens emotionele triggers en het is een normaal onderdeel van ons menselijk zijn. Wanneer je jezelf met dezelfde vriendelijkheid beziet, als die je een vriend toont, dan kun je werkelijk verzachten naar jezelf.
Triggers zijn kansen voor persoonlijke groei:
Het beter omgaan met triggers vraagt tijd, geduld en oefening. Door ons bewust te zijn van onze triggers, de onderliggende oorzaken begrijpen door ermee te zijn. Door gebruik te maken van kalmerende technieken, zelf-/co-regulatie en zelfcompassie, kunnen wij onze emotionele veerkracht vergroten en ons welzijn verbeteren. Het belangrijkste is om jezelf de ruimte te geven om te groeien en te leren. Triggers zijn niet iets om bang voor te zijn, maar een kans om jezelf beter te begrijpen, persoonlijk te groeien en te helen.