Herhalingsplan – Van denken naar voelen

VAN DENKEN NAAR VOELEN
GAAN, IS BEST VAAG…
HET KAN HANDIG ZIJN OM EEN
‘HERHALINGSPLAN’ IN TE ZETTEN.

Maak je doel specifiek:
Wees concreet over wat je wilt bereiken.
‘In verbinding met jezelf zijn’, is vaag…
Je hebt daarvoor meer en regelmatig
contact met je lichaam nodig…
Je zou het zo kunnen formuleren:
“In mijn dagelijks leven, ‘beweeg’ ik steeds
weer even
naar, ‘verbinding met mijn lichaam’
Maak het praktisch!

Hoe lang?
Eén herhaling hoeft niet langer dan één minuut
te duren… We leren meer van het aantal keren dat we
iets herhalen, dan van de
tijdsduur van die herhaling. Korte herhalingen leveren meer resultaat.

Via voelen:
Weer in contact komen met je lijf’, zorgt ervoor dat ‘uit je denken, in ervaren stapt’. Door dit regelmatig op de dag te herhalen, ontstaat een nieuwe gewoonte. Het wordt steeds makkelijker om ‘de beweging van denken via voelen naar zijn’ te maken.

Koppel het aan je dagelijks leven!
Veel genoemde momenten zijn tandenpoetsen of in de rij bij de kassa staan. Zeker, dit zijn goeie momenten, maar er zijn er zoveel meer…

Hou je doelen realistisch en bereikbaar:
Maak je doelen niet te groot. Zorg ervoor dat je doelen haalbaar zijn. Overambitieuze doelen werken ontmoedigend. Terugval en teleurstelling liggen dan om de hoek. Start met kleine doelen. Consistente herhaling biedt gestage vooruitgang, waardoor je gemotiveerd blijft.

Prioriteit – Actieplan:
Prioriteer jouw leerdoel, via een leervraag. Een leerdoel ligt in de toekomst, een leervraag brengt je bij het leerproces in het NU! Daar waar het gebeurt…

Een leervraag die past bij ‘In verbinding met jezelf’ zou er zo uit kunnen zien:
“Ik leer mezelf NU te bewegen van denken naar voelen” Iedere keer als je focust op je leervraag is een herhaling van dat wat je wilt leren, waardoor je dichter bij je leerdoel komt.

Tijdbeheer – Plan de tijd die jij wilt investeren:
Tijdbeheer is cruciaal voor het behalen van je doelen. Plan de tijd dat jij wilt werken met je leervraag. ‘Reserveer’ specifieke dagelijkse momenten waaraan jij jouw leervraag wilt koppelen en oefenen… Dit helpt om consistentie te behouden en te voorkomen dat je afgeleid raakt. Consistentie is een absolute must om jouw doelen te realiseren…

Zelfdiscipline en Motivatie
Zelfdiscipline is de sleutel tot het volhouden van je inspanningen, zelfs wanneer het moeilijk wordt. Je krijgt gegarandeerd te maken met terugval, dat hoort erbij.

Calculeer terugval in (je vergeet te oefenen – belandt weer in een oude gewoonte)
Als je simpelweg jouw actieplan weer inzet (gewoon weer opnieuw beginnen) blijf je makkelijker gemotiveerd, je beweegt daarmee van mislukking naar overwinning.
Onderzoek laat zien dat als je terugval incalculeert en daar bij voorbaat een actieplan op toepast, dat de kans van slagen op het behalen van je doel met 70% stijgt.

Visualiseer je succes:
Je motivatie en succes zal een stuk stabieler zijn, wanneer jij je succes visualiseert.
Hier is veel onderzoek naar gedaan in de topsport
Leer het ‘voor je te zien’, hoe het zou zijn als jij met jezelf in contact kunt blijven, op allerlei momenten in het dagelijks leven, m.n. in contact met anderen.

Ondersteuning en Verantwoording:
Vind steun van anderen, zoals vrienden, familie of een mentor. Deel je doelen met hen en vraag om verantwoording. Dit zal je helpen om gemotiveerd en gefocust te blijven.

Reflectie en Aanpassing:
Neem regelmatig de tijd om te reflecteren en je voortgang te evalueren. Reflecteer op wat werkt en wat niet, en wees bereid om je strategieën aan te passen. Flexibiliteit en het vermogen om te leren van ervaringen zijn belangrijk voor het bereiken van je doelen.

Positieve Mindset – Vind steun:
Een positieve mindset is essentieel voor succes. Geloof in jezelf en je vermogen om je doelen te bereiken. Weet dat ‘mislukking’, part of the deal is… Focus op de momenten die wel lukken! Omring jezelf met inspirerende mensen, die je herinneren aan jouw doel en je ondersteunen om een positieve houding te behouden.

Conclusie:
Het behalen van persoonlijke doelen vereist een combinatie van duidelijkheid, planning, consistentie, en vertrouwen. Door deze elementen te integreren in je dagelijkse aanpak, vergroot jij je kansen op succes en kun je je doelen met meer gemak en voldoening bereiken. Succes!

Meer info? Klik op: In verbinding met jezelf – Wijnand Klaver Persoonlijk coach