Weer terug na een geweldige pelgrimswandeling van 6 weken naar Santiago de Compostella heb ik moeite om weer op te starten… Dit brengt me op het idee om een blog te schrijven over de 10 belangrijkste acties die je kunt inzetten om terug te keren naar een gezond dagritme…
- Maak een dagplanning. Sta ’s ochtends stil bij wat je gaat doen en hoe je wilt reageren op onverwachte situaties. Een goed schema zorgt voor rust en regelmaat in je dagritme.
- Maak gezonde keuzes: Zorg twee keer per dag voor gezonde maaltijden en sla de tussendoortjes over… Kies vooral volkoren producten, vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten.
- Eet bij elke maaltijd groente en fruit, iedere dag minstens 300 gram groente en 2 stuks fruit (meer mag ook!). Varieer met verschillende kleuren, want iedere kleur bevat weer andere waardevolle vitamines en mineralen.
- Neem vitamine C. Vitamine C is belangrijk voor je weerstand en helpt je lichaam om infecties te bestrijden. Je kunt vitamine C halen uit citrusvruchten, kiwi’s, bessen, paprika’s, broccoli en spruitjes.
- Zorg voor een goede nachtrust. Slaap is essentieel voor je gezondheid en je humeur. Probeer elke nacht 7 tot 8 uur te slapen en houd een vast slaapritme aan. Vermijd cafeïne, alcohol, nicotine en schermen vlak voor het slapengaan.
- Bewegen is goed voor je lichaam en je geest. Het verbetert je bloedsomloop, je spijsvertering, je spierkracht en je stemming. Beweeg elke dag minstens 30 minuten matig intensief, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
- Neem tijd voor ontspanning. Stress kan je dagritme verstoren en je gezondheid ondermijnen. Zorg daarom voor voldoende ontspanning in je dag. Doe dingen die je leuk vindt, zoals lezen, muziek luisteren, mediteren of knutselen.
- Drink voldoende water. Water is belangrijk voor je lichaam om afvalstoffen af te voeren, je temperatuur te reguleren en je huid te hydrateren. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter water en vermijd suikerhoudende dranken.
- Onderhoud sociaal contact. Sociaal contact is goed voor je mentale welzijn en kan je helpen om een gezond dagritme aan te houden. Praat met vrienden, familie of collega’s over hoe het met je gaat, wat je bezighoudt en wat je nodig hebt. Recente onderzoek wijst uit dat dit de belangrijkste factor is voor een lang en gezond leven…
- Wees flexibel. Een gezond dagritme betekent niet dat je elke dag precies hetzelfde moet doen. Het is ook belangrijk om ruimte te laten voor variatie, spontaniteit en plezier. Wees niet te streng voor jezelf als iets anders loopt dan gepland en sta open voor nieuwe ervaringen.
Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen om een gezond dagritme te vinden of te behouden. Zorg goed voor jezelf en blijf gezond! ☺