DE KRACHT VAN STILTE

Stilte in jezelf vinden, is een levensbehoefte!
In stilte vind je jezelf terug.

Wat is stilte?
Waarom zoeken mensen ernaar?
Waar is het voor nodig?
Hoe bereik je stilte in jezelf?

Definitie: Stilte is de ervaring van geen enkel geluid,
of de ervaring van zo weinig geluid dat het als
volledig natuurlijk en rustgevend wordt beschouwd.  Wikipedia 
Hieraan zou ik willen toevoegen dat je stilte ook kan ervaren bij het ontbreken van de aanhoudende stroom van gedachten die je denk-brein produceert. Deze gedachtestroom kan zo overheersend zijn, dat je het kunt ervaren als een ondragelijk, pijnlijk ‘geluid’.

Blootstelling aan te veel geluid (of drukte in je hoofd) is slecht voor onze gezondheid.
Wereld Gezondheid Organisatie, (WHO) In de stilte kunnen we ontspannen, afstand nemen van ’t gedoe… ‘In’ en buiten onszelf…

Dat er behoefte is aan stilte is wel duidelijk. Massaal zoeken we de natuur op. In deze maatschappij waarin er altijd geluid en gedoe is. Waarin we continu rennen om dat wat we ‘moeten’ doen, te volbrengen. We hebben met z’n allen steeds meer de behoefte om stilte te ervaren. (RUST – effe niks – chillen) 
Een weekend of week voor een stilte-retraite naar een klooster is tegenwoordig geen uitzondering meer.
We voelen aan dat onze ‘batterij’ in stilte weer kan opladen. Stilte zorgt voor minder mentale stress, waardoor ons lichaam weer kan ontspannen en herstellen. ‘He he, wat een weldaad zo’n stilte-bad’ 😊

Stilte in jezelf vinden
We kunnen de natuur intrekken om te wandelen. Een weekend naar een klooster of een weekje stilte retraite op een rustieke plek in Frankrijk. Heerlijk natuurlijk, en vooral doen wanneer de ruimte er is. Maar niet iedereen heeft de luxe en de ruimte om dit dagelijks te doen… Hoe vind jij jezelf dan terug in jouw drukke, veeleisende overvolle leven? 

Dit kan door zeer regelmatig midden in de drukte even naar een stille plek ‘in’ jezelf te gaan. Dit klinkt misschien vreemd en ingewikkeld maar dat is het niet. Het is zelfs heel eenvoudig om dit te doen.
De uitdaging zit in het regelmatig integreren in jouw dagelijks realiteit!

Het ‘HOE’ in een notendop
De simpelste manier om stilte in jezelf te vinden is naar je lichaam gaan. Lichaamsbewust worden heeft als bijeffect dat het stiller in je hoofd wordt. Bijna altijd zit ons ‘bewustzijn’ in ons hoofd. Wordt ons bewustzijn ‘in beslag genomen’ door je het denken.
Bewustzijnsveruiming ontstaat wanneer we bewustzijn uitbreiden naar ons lichaam en zelfs naar de ruimte daaromheen. Dit creëert ruimte! Bewustzijnsverruiming zonder ‘middelen’…  Hoe mooi is dat?

Je systeem (Zenuwstelsel) kan zich hierbij ontspannen, je krijgt weer lucht! Je ervaart de werkelijkheid minder vanuit je beperkte dagelijkse bewustzijn, die vaak gevangen zit in denken of de gekte van ’t moment. Kijken en handelen vanuit een ruimer bewustzijn zorgt ervoor dat jij je minder snel laat beïnvloeden door drukte om je heen. Beter in staat om je ‘stille midden’ te vinden.
© Wijnand Klaver Persoonlijk coach | wijnandklaver.nl